ŠTO RADI FULVIČNA KISELINA U SHILAJITU?

Mnogo je rečeno (i napisano) o Shilajitu i njegovim korisnim svojstvima. Ova jedna vrsta prirodne tvari zadivila je bezbroj različitih ljudi kroz povijest čovječanstva svojim snažnim učinkom na ljudsku dobrobit. Shilajit je ispunjen s više od 85 vitamina i minerala, aminokiselina, elagične kiseline, DCP-a i DBP-a  i naravno s ključnim sastojkom – fulvičnom kiselinom.

Shilajit food supplement

ŠTO JE FULVIČNA KISELINA?

Fulvična kiselina ulazi u podrazred različitih spojeva poznatih kao huminske tvari, koji su zapravo nusproizvod organske razgradnje iz mikroorganizama. U stvarnosti izgleda poput žuto-smeđe tvari koja se nalazi u prirodnim materijalima poput Shilajita, tla, treseta, ugljena i u vodenim tijelima poput potoka ili jezera. Ono što fulvičnu kiselinu odvaja od ostalih huminskih tvari je skup posebnih fizikalnih i kemijskih svojstava. Topiva je u svim pH svojstvima, ima malu molekularnu masu, visok sadržaj kisika i žute je boje (za razliku od huminske kiseline koja je smeđa i topiva samo u alkalnom pH).

Ono što je zaista zanimljivo jest da se fulvična kiselina može mijenjati s geografskim položajem. Na primjer, u Izraelu, sulfatna kiselina izolirana iz gline sadrži ~ 2,0% (m / m) dušika, dok ona izolirana iz pijeska ~ 4,4% (m / m) dušika. Uz to, fulvična kiselina izolirana iz Izraela ima ~ 49% (m / m) ugljika, dok ona iz Italije sadrži ~ 39% ugljika.

Growing plant

KORISTI FULVIČNE KISELINE

Prije nego što započnemo s ovim dijelom vrijedi se prisjetiti da, iako se fulvična kiselina koristi u ayurvedskoj medicini otprilike 3000 godina, moderna znanost nije u potpunosti istražila sve njene zdravstvene učinke. Iako to ne znači da ti učinci na zdravlje nisu prisutni, FDA ga nije u potpunosti istražila i odobrila.

Pa, koji su onda njezini učinci na naše zdravlje? Fulvična kiselina trebala ima imuno-modulacijsko, antioksidativno, diuretsko, antihipertenzivno i hipoglikemijsko djelovanje. Uz to, tvrdi se da je, za vanjsku primjenu antiseptik i analgetik. Pokazano je da sulfatna kiselina aktivira imunološki sustav i da ubija bakterije. Također je pokazalo da smanjuje oksidativni stres. Osim toga, može poboljšati i funkciju te zdravlje crijeva, može ubrzati vrijeme oporavka, poboljšati stanje kože, povećati razinu energije, a u tijeku su brojna istraživanja o njenom učinku na Alzheimerovu bolest i smanjenju rasta tumora.

Happy people

KAKO DOZIRATI?

Ako ste zdrava osoba, već unosite dovoljno fulvične kiseline uz dobru i kvalitetnu prehranu. Budući da to nije uvijek slučaj, dodaci poput Shilajita mogu uvelike poboljšati kvalitetu vašeg života. Na taj način svakodnevno možete dobiti potrebnu dozu fulvične kiseline i osigurati da vaše tijelo dobije sve potrebne hranjive sastojke. Više o tome pročitajte ovdje.

Ako imate bilo koju bolest ili zdravstvene probleme, uvijek se obratite svom liječniku prije uzimanja bilo kakvih dodataka. Nema dovoljno pouzdanih podataka o sigurnosti uzimanja fulvične kiseline ako ste trudni ili dojite. Budite sigurni i izbjegavajte upotrebu!

Dakle, iako je fulvična kiselina vrlo zdrava za konzumaciju, ona može (kao i većina stvari na našem planetu ako se uzima u većim količinama) naštetiti zdravlju. I pod tim mislimo na ljude koji ne uzimaju fulvičnu kiselinu u obliku Shilajita koja zapravo ima uravnoteženu količinu, već umjesto toga uzimaju čisti FA u većim dozama. Mountaindrop Shilajit je savršeno uravnoteženi prirodni dodatak koji će osigurati da iz svakog sastojka u njemu postignete najjači i najkorisniji učinak na zdravlje.

Shilajit in normal state

Izvori i više informacija na:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1320/fulvic-acid
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151376/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/fulvic-acid
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/fulvic-acid
  5. https://www.onnit.com/academy/fulvic-acid-benefits-uses-and-side-effects/
  6. https://draxe.com/nutrition/fulvic-acid/
  7. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2018.00235/full