Ako ste novi u konzumaciji Shilajita, možda biste željeli pročitati blogove o Shilajitu u sportu, njegovom utjecaju na zdravlje žena i muškaraca ili možda vas zanima kako Shilajit nastaje. Za sve one koji su već upoznati s njegovim učinkom na zdravlje, želimo s vama proći neke uobičajene prakse prodaje s kojima se ne slažemo, a vidimo da ih drugi koriste

Questioning

ORGANSKI SHILAJIT

Vjerojatno se pitate zašto nešto što je označeno kao ”organsko” nije u redu?  Pa, Shilajit nije nešto što se može uzgajati poput krumpira u zemlji ili jabuke na stablu. Pošto je njegovo stvaranje započelo prije nekoliko milijuna godina, njegov proces stvaranja je izvan ljudske kontrole. Proizvod se može nazvati ”organskim” samo ako se kontrolira čitav proces stvaranja. U ovom slučaju, mi nismo ni postojali kad se Shilajit počeo formirati. Dakle, govoreći da je nešto ”organsko” je u slučaju Shilajita besmisleno i samo implicira na neznanje oko samog nastanka Shilajita. Ova etiketa donosi samo zbunjenost na tržištu i kod krajnjeg kupca, što nas dovodi do sljedećeg problema.

Shilajit in the mountains

DIVLJE UBRANI SHILAJIT

Kao što smo ranije rekli, ovo je još jedna od onih oznaka za koje mislimo da su potpuno nepotrebne. Zašto? Zato jer su svi Shilajiti divlje ubrani. Ako Shilajit nije divlje ubran, onda zapravo nije Shilajit. Shilajit je vrlo zanimljiva tvar jer ima širok profil vitamina, minerala, aminokiselina, DCP-a, DBP-a, fulvinske kiseline i mnogih drugih korisnih sastojaka. Zapravo ih je preko 85, s vitaminima i mineralima koji su u njihovom ionskom obliku, što njihovu apsorpciju u našem sustavu čini mnogo učinkovitijom. Na temelju tih sastojaka i ukupnog kemijskog profila Shilajita, laboratorijski test može učinkovito utvrditi autentičnost Shilajita. Na taj način dobije se jasni uvid imamo li posla s autentičnim i kvalitetnim Shilajitom. Izjava da je Shilajit divlje ubran nije pogrešna, već samo pokazuje na očito. Ne biste htjeli koristiti sintetički Shilajit koje nastaje iz laboratorija, zar ne?

Top of the mountain

VEGANSKI SHILAJIT

Svaki bi Shilajit trebao biti potpuno vegan-friendly proizvod. Kada se pravilno obradi, trebao bi sadržavati nula životinjskih proizvoda. Ovoj drevnoj herbo-mineralnoj smoli zapravo nije potrebno puno za očuvanje izvorne kvalitete (više o ovoj temi potražite ovdje). Za obradu Shilajita potrebna su samo čista izvorska voda i sušenje na niskim temperaturama kako bi se očuvali njezini blagotvorni učinci. Čak se i Shilajit loše kvalitete može ocijeniti veganskim proizvodom jer dodavanje mrtvih biljnih ostataka to zapravo ne mijenja.

Nature

Dakle, je li automatski proizvod loš kada je označen kao veganski, divlje ubrani ili organski? Naravno da nije. Ako se odlučite za kupnju Shilajita koji je označen sa sva tri pridjeva, velika je šansa da Shilajit to sve i je, što samo po sebi ne garantira da je taj proizvod i kvalitetan. Trebate se pitati dobivate li pouzdane dokaze o kvaliteti proizvoda? Ako se nešto tvrdi, onda tražite laboratorijsko ispitivanje i istražite sami. Nemojte se bojati postavljati pitanja i uvijek budite sigurni da znate kakav Shilajit uzimate. Napokon, primarna briga za zdravlje bi uvijek trebala biti na prvom mjestu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/