Čini se da u posljednje vrijeme prilično često spominjemo kvalitetni Shilajit. Kemijska struktura dodataka manje kvalitete uvijek je manje korisna za naše zdravlje i zato je dobro znati razliku. Dakle, što se tiče Shilajita, malo je smjernica i općih pravila kojih se treba pridržavati ako želite završiti s nečim što je sigurno i dobro za vaše zdravlje.

Shilajit safe package

GENERALNI IZGLED

Prvo, trebali biste se zaustaviti u trenutku kada otvorite staklenku. Sadržaj koji vidite unutra trebao bi biti gust i sličan smoli. Zamislite ga poput vrlo ljepljive crne paste. Površina bi trebala biti jednolike boje i malo sjajna. Također je važno da vaš Shilajit ne dolazi u obliku tableta u prahu. A zašto?

Pa, kao i većina ostalih moćnih i ljekovitih prirodnih tvari, aktivni sastojci su najviše koncentrirani u svom izvornom obliku. Kad se ova gusta crna smola sakuplja na obroncima planina Altaj, još uvijek je pomiješana s mnogim nečistoćama poput prljavštine i mrtvih biljnih ostataka, ali sadrži najveću moguću količinu svega što Shilajit nudi. Naravno, Shilajite se ne može dostaviti na vrata u tom stanju, tako da sva prikupljena smola mora proći kroz postupak čišćenja. Nećemo vas gnjaviti cijelim postupkom, jer smo, naravno, o tome napisali čitav blog. Dovoljno je reći da se tijekom postupka čišćenja i posebno sušenja Shilajit može oštetiti zato kvalitetni Shilajit uvijek treba sušiti na niskoj temperaturi kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Činjenica da Shilajit može doći u obliku tablete ili praha govori nam da imamo posla s inferiornim proizvodom. Priroda nam je dala dar u najčišćem obliku i naša je dužnost sačuvati savršenu jednostavnost.

Shilajit in normal state

ŠTO JE S MIRISOM?

Baš kao i izgled, i prvi nam miris može puno toga reći. Kvalitetan Shilajit trebao bi imati jak, zemljani, bogat i prirodan miris. Proizvodi loše kvalitete mogu mirisati na amonijak ili neke druge kemikalije koje se (ne bi trebale, ali još uvijek koriste) tijekom čišćenja. Provjerite ima li vaš Shilajit lijep miris, ali imajte na umu da ponekad može mirisati i pomalo vruće ili začinjeno.

PRVI OKUS

Shilajit ima vrlo poseban okus. Nije baš nešto najprijatnije što biste ikad mogli okusiti, ali opet, to je potpuno prirodna tvar iskopana s planine na 3000 m nadmorske visine u planinama Altaj. To znači da se njegov okus može opisati kao vrlo zemljast i prirodan, što čak nije ni loše. Zapravo, nekima se jako sviđa okus Shilajita i bez problema ga jedu iz žlice. Shilajit je prilično gorak pa vam preporučujemo da ga pomiješate s toplom vodom (ovdje pročitajte sve o ovoj temi).

U svakom slučaju, koliko vam se sviđa okus vaše su osobne sklonosti. Važna je čistoća gore opisanog okusa gdje sve što ne spada u taj odjeljak jasno pokazuje da je previše ublaženo. Kvalitetni će Shilajit biti zemljani i gorki, a čak će ostaviti i trnce na jeziku.

ŠTO S LABARATORIJSKIM ISPITIVANJIMA?

Shilajit koji se nalazi na tržištu zapravo može sadržavati teške metale, pa bi ga naravno trebalo testirati. Ali, tko to zapravo radi? Budući da smo odlučeni na tržište donijeti kvalitetan proizvod, naš je proizvod redovito testira na kvalitetu i uvijek rado šaljemo sve potrebne papire i dokaze svima koji žele pogledati (samo nam ostavite poruku bilo kojem društvenom medija ili upravo ovdje).

Potvrde su možda i najvažniji dio i ako netko tvrdi nešto o kvaliteti, nemojte se ustručavati postaviti nekoliko pitanja.

Do kvalitetnog Shilajita zapravo nije tako lako doći. Sve ovisi o cijelom procesu, gdje je ubrano, kako je obrađeno, pa čak i kako je pakirano. Naš Shilajit dolazi čak u ljubičastim staklenim posudama koje ga štite od UV propadanja. Tek imajući sve to na umu možete sigurno kupiti proizvod marke koja je dobila vaše povjerenje i na kraju imati najvažnije, svoje zdravlje. Priroda nam je pružila ovaj nevjerojatan dar koji u svom najčišćem obliku može sve promijeniti, zato pripazite da dobijete najbolju moguću vrstu.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/shilajit

https://www.theayurvedaexperience.com/blog/how-to-find-high-quality-shilajit/