Shilajit u znanosti

Prije nego što započnemo, vrijedno je napomenuti da do sada nije otkriven točan postupak stvaranja Shilajita. Za takvu posljedicu, djelomično bi se mogla okriviti činjenica da su potrebna opsežna i skupa znanstvena istraživanja kako bismo potpuno razumjeli Shilajit. Ipak, dr. Shibnah Ghosal, profesor i voditelj odjela farmaceutskih proizvoda na Tehnološkom institutu Sveučilišta Banaras Hindu, te savjetnik za istraživanje Natreon, Inc, Indija i SAD napravio je istraživanje za Shilajit. Do sada je u svojoj karijeri objavio preko 400 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima i 15 američkih i međunarodnih patenata o prirodnim lijekovima i bioformatici.

Knjiga koju je objavio po tom pitanju definitivno je prekretnica u istraživanju Shilajita i uspjela je stvoriti vrlo zanimljiv i znanstveno važan pristup razumijevanju ove nevjerojatne tvari. Hoćemo li doći do toga?

Kreacija Shilajita počinje s teorijom

Davno prije nego što smo stekli odgovarajuće znanje i alate za razumijevanje, vjerovalo se da je Mumio božanska tvar. Naravno, od tog smo vremena daleko stigli jer smo praznovjerja zamijenili znanstvenim istraživanjima. No, ako želimo nešto razumjeti, moramo se vratiti na sam izvor – sve je počelo s humusom prije 200 milijuna godina. Do sada najčešće prihvaćena teorija kaže da je Shilajit stvoren od biljnog humusa uz pomoć opetovanih incidenata tektonskih ploča diljem planeta. Pomaci tektonskih ploča uzrokuju nakupljanje mrtvog biljnog materijala pod visokim pritiskom, koji se s vremenom pretvara u Shilajit kojeg mi poznajemo.

Postoje četiri različite teorije, od kojih svaka različito objašnjava taj postupak, u rasponu od mikrobiološkog stajališta do kemijske polimerizacije. Nećemo ulaziti u detalje, ali sa sigurnošću možemo reći kako ni jedna teorija nije uspjela dati dovoljno dokaza. Kao što smo već spomenuli, opsežna i skupa istraživanja još nisu bila napravljena. No, istraživanje dr. Ghosal pokazalo je vrlo uvjerljivu vezu humusa na bazi amonita i stvaranja bioaktivnih spojeva Shilajita.

SHILAJIT, AMONITI I ASTEROIDIDa

Bismo razumjeli sve ovo, trebali bismo otići otprilike 400 milijuna godina unazad, kad su se vjerojatno pojavili prvi amoniti. Vjerojatno ih znate kao poznate fosile u stijenama. Jedini živi predstavnik je poznati Nautilus koji se smatra “živim fosilom”. Oni su bili vrlo česta pojava u oceanu sve dok nisu izumrli na kraju razdoblja Krede. U procesu naglog masovnog izumiranja, oko tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji je izumrlo. Do tog trenutka, amoniti su se milijunima godina skladištili na oceanskom dnu, tvoreći “slojeve” amonita u zemlji. Posljedično, ranije spomenuto tektonsko kretanje ploča uzrokovalo je da se ti slojevi amonita polako pretvore u Shilajit tijekom dugog vremenskog razdoblja. U ovom se trenutku možda pitate gdje je točno veza između svega ovoga? Pa, veza je u određenim organskim spojevima i konjugatima koji se mogu naći u Shilajitu, amonitima i asteroidima. Zajednički spojevi su im fuleren, fulereni -C-,  -N-  i  -O-  centrirani otmičari, metali i minerali uz ostale bioaktivne spojeve.
Temeljni problem pronalaska izvora ovih prvobitnih organskih spojeva i derivata riješen je uklanjanjem nebeske veze između Shilajita i asteroida. Gore navedeni organski spojevi i konjugati nastali su u amonitima i Shilajitu humifikacijom sedimentnog kamenjara, što je potpuno drugačiji izvor za koji smo prvotno mislili. (Ghosal, 2017) Gornja izjava potvrđena je fenomenalnim otkrićem određenog spoja koji je mogao doprinijeti kemijskim blokovima života. Otkriven je pod ledenom površinom kometa 67P / Churyumov-Gerasimenko od malog robotskog laboratorija Philae, koji je sletio na komet u studenom 2014. Ovi spojevi su također otkriveni u biološkim molekulama živih organizama. (Ghosal, 2017)  Amoniti, sedimentne stijene i tektonski ploče očito su vrlo prisno uključeni u nastanak Shilajita.
Čudesan krug kreacijeAsteroidi ili takozvane nebeske krhotine neprestano su padale na zemlju tijekom milijuna godina, stvarajući svojevrsni škriljevac, koji je štitio i slojeve amonita i Shilajita od mikrobiološke zaraze. U osnovi, da bi se Shilajit stvorio od slojeva amonita, morao je biti zaštićen od mikrobiološke razgradnje kako ne bi izgubio sve svoje ljekovite sposobnosti. Škriljevac je uspješno zaštitio amonite dok su se oni pretvarali u humus, što je rezultiralo stvaranjem bioaktivnih spojeva koji su kasnije pronađeni u Shilajitu.

Druga važna poruka koja je potekla iz gornjih otkrića je da se humus, proizveden iz biljaka, ujedno razlikuje u kemiji i svojstvima od humusa kamenog tla (koji se također naziva i Shilajit). Humus kamene zemlje, gdje su amoniti materijali supstrata, zajedno sa sedimentnom stijenom i škriljevcima iz asteroida, sjedište su procesa stvaranja Shilajita. (Ghosal, 2017)Ova nebeska krhotina koju smo ranije zvali Škriljevac pružila je stabilnost Shilajitu i uspješno podržala čitav proces stvaranja. Drugim riječima, bez škriljevca iz asteroida i bioaktivnih komponenti iz amonita, stvaranje Shilajita ne bi bilo moguće.

Budući da sve ovdje dobili puno informacije, pokušat ćemo dodatno pojasniti proces u DJELU 2 ove serije, gdje ćemo detaljnije pogledati uzorke meteorita i fosile amonita koji su korišteni u istraživanju. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, javite nam!

Za naše izvore i više informacija idite na:

  1. https://www.researchgate.net/publication/289163756_Fullerene-DBP_conjugates_Their_co-occurrence_in_meteorites_ammonites_and_Shilajit_and_application_in_systemic_drug_delivery
  2. https://www.semanticscholar.org/paper/Fullerene-DBP-conjugates-%3A-Their-co-occurrence-in-Ghosal-Muruganandam/7870be84e2100d482b168e1e8d64541d3290a778
  3. https://livepristine.com/blogs/news-views/why-shilajit
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411100273X