An image of four drops of water that represent refreshness.

UPOZNAVANJE SA SHILAJITOM

MOUNTAINDROP Shilajit

An image of four drops of water that represent refreshness.

Što je Shilajit?

Mixing Mountaindrop Shilajit

Shilajit je drevna biljna tvar i lijek koji sadrži preko osamdeset i pet minerala i elemenata u tragovima koje ljudsko tijelo treba za optimalno funkcioniranje. U Aziji se konzumira kao dodatak prehrani tisućama godina zbog mnogih blagodati koje pruža.

Ova tvar se najčešće nalazi u domeni tradicionalne indijske ayurvedske medicine, međutim, nedavno je postala popularna i na zapadu jer sadrži minerale i hranjive tvari koje su korisne za ljudska bića. Nadalje, djeluje kao dodatak koji tijelu dodaje snagu i vitalnost te pomaže u liječenju raznih bolesti i tjelesnih ozlijeda.

Kako Shilajit nastaje?

Creation of Shilajit

Tijekom mnogih milijuna godina, biljke i organske tvari bivaju zarobljene u slojevima stijena u planinskim predjelima Indije i Tibeta. Pritisak težine planina i ekstremne temperaturne promjene uzrokuju da se biljke pretvore u bogatu mineralnu masu koja doslovno istječe iz stijena. Tada se biljke, koje se stoljećima raspadaju, sakupljaju iz podnožja Himalaje i iz brdovitih područja Indije i Tibeta te se pakiraju za potrošnju. Konačni proizvod imenovali smo Shilajit.

Kako Shilajit djeluje?

Rejuvenating effect

Naše ćelije imaju fantastičnu sposobnost obnavljanja i zacjeljivanja prijenosom kisika i hranjivih sastojaka te podržavanjem prirodnih antioksidativnih aktivnosti tijela. Minerali u Shilajitu su u ionskom obliku, što znači da ih tijelo lakše apsorbira i premješta na područja gdje su potrebna za rast i održavanje stanica. Iako je Shilajit biljni dodatak, kod nas je još uvijek izvan vlasti za hranu i lijekove. Postoje tvrdnje da nema pouzdanih dokaza o načinu na koji Shilajit pomaže metabolizmu tijela i općem zdravlju, međutim, brojne empirijske studije i svjedočenja korisnika dokazali su kako Shilajit zaista ima vrlo pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi koji ga redovno konzumiraju.

Kako se Shilajit konzumira?

Shilajit se otapa u toploj vodi, čaju ili mlijeku. Alternativno, može se otopiti i ispod jezika ili progutati ako vam okus odgovara. Preporučujemo započeti s porcijom veličine riže te s vremenom pojačati dozu na porciju veličine graška, koja se konzumira jednom do tri puta dnevno za opće dobro. Tradicionalna ayurvedska preporuka je da se Shilajit otopi u vrućem organskom mlijeku i da se pomiješa sa ghee-om (pročišćeni maslac) ili sa sirovim, nepasteriziranim medom kako bi se povećala dostava minerala u tijelo. Vegani mogu zamijeniti prethodno spomenute proizvode sa sezamovim ili kokosovim uljem. Nakon toga, savjetuje se popiti čašu tople vode. Za pitta sustav preporučuje se kombinacija s ghee-om, za vata sustav sezamovo ulje, a za kapha sustav med je najbolji.

1    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/