Što je Shilajit?

Mixing Mountaindrop Shilajit

Shilajit je drevna biljna tvar i lijek koji sadrži preko osamdeset i pet minerala i elemenata u tragovima koje ljudsko tijelo treba za optimalno funkcioniranje. U Aziji se konzumira kao dodatak prehrani tisućama godina zbog mnogih blagodati koje pruža.

Ova tvar se najčešće nalazi u domeni tradicionalne indijske ayurvedske medicine, međutim, nedavno je postala popularna i na zapadu jer sadrži minerale i hranjive tvari koje su korisne za ljudska bića. Nadalje, djeluje kao dodatak koji tijelu dodaje snagu i vitalnost te pomaže u liječenju raznih bolesti i tjelesnih ozlijeda.

Kako Shilajit nastaje?

Creation of Shilajit

Tijekom mnogih milijuna godina, biljke i organske tvari bivaju zarobljene u slojevima stijena u planinskim predjelima Indije i Tibeta. Pritisak težine planina i ekstremne temperaturne promjene uzrokuju da se biljke pretvore u bogatu mineralnu masu koja doslovno istječe iz stijena. Tada se biljke, koje se stoljećima raspadaju, sakupljaju iz podnožja Himalaje i iz brdovitih područja Indije i Tibeta te se pakiraju za potrošnju. Konačni proizvod imenovali smo Shilajit.

Kako Shilajit djeluje?

Rejuvenating effect

Naše ćelije imaju fantastičnu sposobnost obnavljanja i zacjeljivanja prijenosom kisika i hranjivih sastojaka te podržavanjem prirodnih antioksidativnih aktivnosti tijela. Minerali u Shilajitu su u ionskom obliku, što znači da ih tijelo lakše apsorbira i premješta na područja gdje su potrebna za rast i održavanje stanica. Iako je Shilajit biljni dodatak, kod nas je još uvijek izvan vlasti za hranu i lijekove. Postoje tvrdnje da nema pouzdanih dokaza o načinu na koji Shilajit pomaže metabolizmu tijela i općem zdravlju, međutim, brojne empirijske studije i svjedočenja korisnika dokazali su kako Shilajit zaista ima vrlo pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi koji ga redovno konzumiraju.

Kako se Shilajit konzumira?

Shilajit se otapa u toploj vodi, čaju ili mlijeku. Alternativno, može se otopiti i ispod jezika ili progutati ako vam okus odgovara. Preporučujemo započeti s porcijom veličine riže te s vremenom pojačati dozu na porciju veličine graška, koja se konzumira jednom do tri puta dnevno za opće dobro. Tradicionalna ayurvedska preporuka je da se Shilajit otopi u vrućem organskom mlijeku i da se pomiješa sa ghee-om (pročišćeni maslac) ili sa sirovim, nepasteriziranim medom kako bi se povećala dostava minerala u tijelo. Vegani mogu zamijeniti prethodno spomenute proizvode sa sezamovim ili kokosovim uljem. Nakon toga, savjetuje se popiti čašu tople vode. Za pitta sustav preporučuje se kombinacija s ghee-om, za vata sustav sezamovo ulje, a za kapha sustav med je najbolji.

1    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3296184/